Princeton University Planning Major Renovation, Expansion of Dillon Gymnasium

Proposed plaza at north entrance to Dillon Gymnasium, Princeton University

Princeton University has submitted an application to the Princeton NJ Planning Department for a major modernization of its Dillon Gymnasium (map). Constructed in 1947, the existing Dillon Gym was among the last buildings on Princeton University campus to be built in the ‘collegiate gothic’ style, and is probably one of the only gyms in America to be constructed with battlements. Dillon is the main site where Princeton University students can participate in campus recreation activities, but it has not been updated substantially since it was built. With an increasing student body, the University now aims to refurbish and expand Dillon, to provide improved fitness and wellbeing offerings to students and faculty.

The existing surface parking lot off Elm Drive on Princeton University campus, which would become the new ‘Tower Plaza’ and access point to Dillon Gymnasium.

A major goal of the modernization of Dillon will be to improve walkability and accessibility. The building will be remodeled to create a new main entrance off Elm Drive. A small parking lot at the site will be eliminated to create ‘Tower Plaza’ (see image at top), which would be buffered from the road by new plantings and would provide a space for “people to meet and linger in conversation”. A new elevator would be installed within the building, to provide accessibility to all levels.

Proposed addition at ‘Dillon Court’ on south side of Dillon Gymnasium, Princeton University.

In addition to the new entranceway, Princeton University is proposed to construct a new two-story addition on the south side of Dillon Gymnasium. The new structure would support improved fitness amenities, and the surrounding area would be repaved and landscape for recreational uses, including “basketball, outdoor exercise, and informal gathering”. To make space for these uses, a bunch of existing modular utility buildings will be cleared from the site. New trees, shrubs, and grasses would be installed around the perimeter of the site to provide seasonal interest to passing pedestrians.

Current conditions at ‘Dillon court’ feature a group of utility buildings.

Improvements to energy efficiency and stormwater handling would be part of the Dillon Gym modernization. The new addition would have a ‘green roof’, and new pervious pavers, bioswales, and infiltration trenches would ensure that the redeveloped site produces less stormwater run-off than under existing conditions. No increase in traffic is expected from the redevelopment. Vehicular access, where it is required, would be via Dillon Court Drive, but is anticipated to be limited to utility vehicles, deliveries and emergency services. The University’s site plan application also considers historic preservation, a matter that has caused substantial discussion regarding the University’s new Engineering and Environmental Sciences Complex. The University notes that the Dillon Gymnasium is not part of a local historic district, and is not subject to local regulations. The refurbishment will nonetheless follow preservation standards established but the U.S. Department of the Interior for historic structures.

Documents related to the proposed Dillon Gym refurbishment are available through the Princeton Planning Department at the following links:

This entry was posted in architecture, Placemaking, Princeton, Sustainability and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s